Jupsu

BitCoin - Pyramidihuijaus?

Tämä blogaus on ylipitkäksi venynyt kommentti Timo Rothoviuksen puheenvuoroon "Virtuaalivaluutta - Sijoituskohde". Mikäli et ole vielä lukenut alkuperäistä, kehottaisin tekemään sen nyt. Muuten tästä "puheenvuorosta" ei varmasti mitään irtoa. 

Aluksi haluaisin täsmentää sen verran, että tässä yhteydessä virtuaalivaluutalla tarkoitetaan keskushallinnotonta kyrptovaluuttaa. Jos keskushallinnon puutetta ei pidetä reunaehtona, on lompakkopalveluiden (esim. Elisan lompakko) lisäksi jokainen valuutta kuluttajalle virtuaalivaluutta (Visa ja verkkopankki).


"Mutta miksi kukaan loisi järkevää virtuaalivaluuttaa"


Kryptovaluuttojen arvonheilahtelu ei ole valuuttaan sisäänrakennettu ominaisuus.
Koska kryptovaluutat eivät ole laajamittaisesti käytössä vaihdon välineenä, suuri osa transaktioista on spekulatiivisia sijoituksia kyseisen valuutan mahdollisesta vakiintumisesta tulevaisuudessa. Tämän osoittaa esimerkiksi Yhdysvaltojen senaatin positiivinen lausunto, jonka jälkeen Bitcoinin arvo kasvoi 100% 2 viikossa 2013 marraskuussa [1][2]. Toinen esimerkki 20% äkillisestä pudotuksesta Kiinan kieltäessä rahoituslaitoksilta BitCoinin käytön [3].

 

Spekulatiivista valuuttakauppaa käydään toki myös oikeilla valuutoilla. Paperirahan kurssiheilahteluille keskuspankki voi kuitenkin tehdä taikojaan. Kryptovaluutoilla ei voi harjoittaa tehokasta keskuspankkipolitikkaa, sillä rahaa ei saa painokoneesta. Tämä yhdistettynä siihen, että ennen kryptovaluutan vakiintumista valtaosa käytävästä kaupasta on spekuloijien ja keinottelijoiden käsissä tarkoittaa ymmärtääkseni sitä, että näiden ongelmien osalta järkevää kryptovaluuttaa on mahdoton luoda.

 

Vakaus vaatii laajaa käyttöönottoa ja vakiintunutta asemaa, laaja käyttöönotto vaatii vakautta.
Pyramidihuijaus?


Bitcoinit käyttäytyvät kuin hupeneva luonnonvara. Ensimmäiset "esiintymät" ovat helppoja löytää, mutta etsiminen käy sitä työläämäksi, mitä enemmän ollaan jo kaivettu. Loppujen lopuksi, pitkän ajan päästä, luonnonvara on kulutettu loppuun.


Aikaiset mukaan lähteneet mainaajat toki rikastuivat louhimalla BitCoineja muinaisten öljypohatoiden tapaan. Pitää kuitenkin muistaa, että aikana, jolloin louhinta oli helppoa ja kysyntä olematonta, hinnat olivat sen mukaisia. Rahoille pääsivät he, jotka pitivät sijoituksestaan kiinni.


Tässä suhteessa BitCoin ei oleellisesti eroa IT-startUpeista. Iso riski, iso palkinto. Ostat jotain arvotonta ja sinusta tulee rikas mies, jos se kasvaa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.Oikeat ongelmat?

Tietoturva:

Kaikki BitCoin siirrot ovat lopullisia. Jos joku pääsee käsiksi virtuaalisen omaisuutesi sisältään tiedostoon, hän saa haltuunsa koko virtuaalisen omaisuutesi. Tämä on väistämätön sisäänrakennettu ominaisuus kaikissa kryptovaluutoissa, eikä se ole ratkaistavissa paremmalla suunnittelulla.


Historiatietojen säilytys:

BitCoin transaktioiden suorittamiseksi osapuolilla on oltava hallussaan tiedot kaikista menneistä BitCoin-siirroista. Nykyisellään tämän tiedoston koko on noin 14 gigatavua, ja se kasvaa tasaisella tahdilla [4]. Tämän vuoksi suuri osa BitCoinin käyttäjistä turvautuu lompakkopalveluihin. Tämä ongelma olisi todennäköisesti ratkaistavissa paremmalla suunnittelulla.


Lompakkopalvelut:

Yllämainituista syistä johtuen suuri osa käyttäjistä käyttää ns "lompakkopalveluita" tai "BitCoin pankkeja". Nämä pankit säilyttävät käyttäjän BitCoineja ja hoitavat maksuliikenteen nettisivun kautta. Kyseisiä palveluita ovat piinanneet toistuvat tietomurrot, sillä jäljittämättömästi varastettavissa olevat miljoonat toki vetävät verkkorikollisia puoleensa. Jäljittämättömästi varastettavissa olevat miljoonat sen puoleen takuulla vetävät myös epärehellisiä ylläpitäjiä puoleensa.


Viranomaisten kiinnostus BitCoin-ryöstöihin on tähän asti ollut lähes olematonta. BitCoinilla ei ole vakiintunutta asemaa valuuttana, joten sen varastamista voi verrata tietokonepelissä tapahtuvan omaisuuden varastamiseen. Vasta tapahtunut maailman suurimman BitCoin-pörssin häviäminen verkosta yli herätti kuitenkin Japanin viranomaiset ihmettelemään puolen miljardin dollarin edestä hävinneiden BitCoinien kohtaloa. Jälkikäteen on selvinnyt, että maailman suurinta BitCoin-pörssiä johdettiin kuin harrasteprojektia [5]

 

Viive:

BitCoin-maksun perillemenon varmistaminen kestää noin 10 minuuttia. BitCoinin suurimmalla kilpailijalla LiteCoinilla (vastaava kryptovaluutta) viive on noin 2,5 minuuttia. Tämä ei ole ongelma verkkomaksamisessa, mutta kaupan kassalla kryptovaluutoilla ei näillä viiveillä tulla näkemään. Tämäkin ongelma olisi todennäköisesti ratkaistavissa paremmalla suunnittelulla. Kannattaako sijoittaa?

Paras nyrkkisääntö riskisijoittajalle on, että sijoita vain siihen mitä ymmärrät. Jos koet ymmärtäväsi BitCoinin tulevaisuudennäkymiä paremmin, kuin keskivertosijoittaja, siitä vain. Mikäli tämä pintaraapaisu sisälsi uutta tietoa, ehdottomasti ei.


[1] http://www.bloomberg.com/news/2013-11-18/u-s-agencies-to-say-bitcoins-offer-legitimate-benefits.html

[2] http://bitcoincharts.com/charts/

[3] http://www.bloomberg.com/news/2013-12-05/china-s-pboc-bans-financial-companies-from-bitcoin-transactions.html

[4] https://blockchain.info/charts/blocks-size

[5] http://www.pcworld.com/article/2105280/10-questions-on-the-mt-gox-implosion.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Tämän päivän HS:n artikkeli BitCoin "miljonääristä" täyttää pelottavalla tavalla pyramidihuijauksen tunnusmerkkejä. Kumma kun asiasta ei olla mölytty enempää mediassa. Vaikka en ole järjestelmään tutustunut on siitä kerrotut tiedot niin epämääräisiä etten voisi kuvitella sitä muuksi kuin huijaukseksi. Tai ehkä alku on ollut idealistinen yritys luoda jotain toimivaa globaalia maksuvälinettä, mutta ymmärrys ei ole riittänyt siihen mitä raha oikeasti on, (ja koko järjestelmä on kaapattu ahneuden toteuttamiseen).

Ajatus täysin virtuaalisesta rahasta, ilman valtiota tai merkittävää reaalista tuotantokeskittymää joka hyväksyy ko. rahan, ei yksinkertaisesti toimi. Jo se että BitCoineja ostetaan muulla valuutalla, tämän velkakapitalismin aikana, tulisi herättää epäilyksiä.

Toimituksen poiminnat